maanantai 30. syyskuuta 2013

Pakollinen ruokapäivitys

Koska viime viikko on mennyt melkein opiskellessa, en ole hirveästi ehtinyt tekemään mitään raportoinnin arvoista (paitsi norebang, siitä lisää myöhemmin). Ihana siskoni kuitenkin käski kirjoittaa ruuasta, joten yritän nyt sitten kertoa vähän siitä. Paljon on tullut syötyä, koska ruoka on HYVÄÄ! (suurimman osan ajasta)

Kun haimme tänne Koreaan, hakupaperien mukana tilasimme myös tietyn määrän aterioita asuntolan ruokalasta. Arkisin tarjolla on aamiainen ja päivällinen, viikonloppuisin myös lounas. Ruokalan ruoka on kuitenkin aiheuttanut enemmän pettymyksiä kuin makunautintoja. Positiivista on, että sieltä saa suunnilleen kolmesti viikossa länsimaalaisen aamiaisen (paahtoleipää hillolla, muroja ja välillä munakasta), mikä on ainakin kämppikselleni viikon kohokohta :)

Western breakfast


Koulun ruokala tarjoileekin jo paljon parempaa ruokaa. Hyvän kokoisen annoksen saa 2500-3500 Wonilla (noin 2€). Eri ruokavaihtoehdot on hintoineen tekoruokana näkyvillä vitriinissä ja niistä sitten valitaan. Näitä tekoruokia näkee muuallakin jonkin verran. Pääruokaan kuuluu poikkeuksetta myös koululla muutama side dish eli "sivuannos". Ilmeisesti korealaiset ei pahemmin juo ruuan kanssa, sillä ruokalassa vettä saa automaatista kartion muotoiseen paperimukiin. Mausteet kuitenkin lämmittää suuta mukavasti, joten välillä vesiannos olis paikallaan.Olga, eli kämppikseni onkin fiksumpi ja ottaa vettä keittoastiaan ^^

Tekoruokaa

Ulkonasyöminen on täällä halpaa, ja usein ollaankin menty päivälliselle kampuksen ulkopuolelle. Lähialueilla on todella paljon ravintoloita, joten jokaisen makuun löytyy jotain. Myös katukeittiöt ovat kokeilemisen arvoisia. Mun mielestä ehkä parhaita on ollut paikat, joissa ruoka grillataan pöydässä olevalla pienellä grillillä. Ainoa miinus on, että joku joutuu aina grillimestariksi (ilmeisesti etiketin mukaan se olis pöytäseurueen nuorimman homma).

Samgyeopsal
 
Grilliin voi tilata esim. Samgyeopsalia (삼겹살, possun mahaa, eli vähän niinkuin pekonia mutta paksummissa viipaleissa), Bulgogia (불고기, marinoitua lihaa) tai Galbia (ribsejä, mutta tähän mennessä ollaan aina saatu ne ilman luita). Lihan voi syödä pannulta sellaisenaan dipattuna maustetahnaan kun se on valmista, tai kääräistä salaatinlehteen esim valkosipulin tai riisin kanssa. Myös dak galbi eli kana on ollut hyvää, kanat heitetään muiden aineiden (tähän mennessä ollaan saatu kaalia) kanssa isolle valurautapannulle missä sitä sitten hämmennetään kunnes kanat on kypsiä.

Bulgogi

Dak galbi riisillä ja juustoraasteella
Muita mainitsemisen arvoisia annoksia mitä ollaan tähän mennessä kokeiltu on korealaiset munakkaat (joita on hankalaa välillä pistää palasiksi puikoilla, dipataan soijaan), bibimbap (tarjoillaan syvästä astiasta, jossa sekoitetaan keskenään riisi, liha, kananmuna ja kasvikset) ja joku keitto missä on lihaa, nuudeleita ja kasviksia (itse nypin isoimmat palat puikoilla pois, nesteet syön lusikalla riisin kanssa).

Korealainen munakas


Manduja katukeittiöstä


Katukeittiöistä saa esimerkiksi manduja (만두, taikinanyyttejä, joiden sisällä on esim. riisiä ja lihaa) ja kananpalasia taikinakuorella tahmaisessa kastikkeessa (en tiedä nimeä mutta on hyvää). Jälkiruuaksi voi katukeittiöstä ottaa hotteokin (vähän niinkuin munkkitaikinaa makealla, esim. hunaja-kaneli täytteellä) tai jäätelöä (patbingsu, 팥빙수 jossa suurin osa onkin jäähilettä).

Paikallista jätskiä, tää oli virheä tee



Patbingsu

Ja lopuksi vielä se norebang (노래방) :) Oon menneellä viikolla päässyt tutustumaan korean karaokekulttuuriin. Täällä mennään porukalla laulamaan ja sitä varten vuokrataan norebang eli suoraan käännettynä lauluhuone, jossa siis saa olla ihan oman porukan kesken. Käsitykseni mukaan normaali lauluaika on 90 minuuttia, mutta lisäaikaa saa, jos laulaa hyvin (tähän mennessä toisella kerralla saatiin 20 min ja toisella 40 min). Hinta ei mun käymissä paikoissa oo ollut paha, 10 000-12 000 Wonia (~7€). Norebangissa on hyvä valikoima myös ulkomaalaisia biisejä ja listoilta löytyy myös uusimpia hittejä. Tähän mennessä ollaan menty omien juomien kanssa, mutten oikein tiedä onko se ok vai ei (mun mentori käski piilottaa eväät kun mennään sisälle).

Norebang, kuvaajana mun mentori Suji


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti